Udnyt sensommerens vejr - udendørs maling til skarpe priser!
Du er her: HC Farver / Guides / Maling udenfor / Vedligehold af murværk og facade
Få det perfekte resultat med grundig behandling af murværk og en god facademaling.
Når du skal i gang med facademaling, er det vigtigt, at du ikke nøjes med at male dit murværk over, for du opnår det klart bedste resultat ved at rense, pudse og udfylde ujævnheder i facaden, inden du maler. Facademalingen både hæfter og beskytter bedre, og resultatet holder længere, hvis forarbejdet er i orden.
Step 1: Inden du går i gang
Det er vigtigt at arbejde i de optimale forhold og med de optimale redskaber for det flotteste og mest holdbare resultat. Du får her et par huskeregler for hvornår du skal male udendørs træværk:
Når du vælger værktøj og redskaber til behandling af dit murværk, så tænk over at gøre processen så let som muligt. Som vi har givet udtryk for allerede, er tidsrummet med de optimale arbejdsforhold smalt, og derfor skal værktøjet gerne hjælpe dig til at nå i mål. Vi har samlet et rullesæt, som er perfekt til at male facade.
Step 2: Rens af facade
Inden du begynder at arbejde med dit murværk, skal du huske at rense din facade af. Brug en god husvask, f.eks. Jotun Husvask, der er velegnet til at rense facaden for snavs som fedt, salt, jord, mos, alger osv. Er din facade hårdt ramt af alger, kan du med fordel behandle med algefjerner inden, du renser facaden for alment skidt. En grundig vask giver dig en ren bund at arbejde videre på. Efter den første rens af facaden skal du huske at vaske den af med rent vand og en kost efter 1-2 dage, hvorefter du igen lader den tørre.
Step 3: Facadepuds
Herefter er du klar til at pudse den rene og tørre facade. Ved at pudse alle revner og huller i murværket opnår du et flot, ensartet og skarpt resultat. Desuden forhindrer du fremtidige skader på facaden som følge af disse. Brug en Polyfilla til udendørsbrug til at fylde huller og revner i murværket. Sørg for at grunde alle de nypudsede steder. Grunding af murværk med binder løse partikler og styrker derved murens overflade, samt forhindrer yderligere krakelering af facaden. Hver facademaling har en grunder, som passer til.
Efter grunding kan du efter behov male over med en filler, der udjævner eventuelle strukturforskelle og sikrer en ensartet bund. Drytech Filler kan anvendes som understrøgsbehandling på alle pudsede mure. Filleren kan også bruges på ny mur, hvilket giver en øget beskyttelse og forlænger vedligeholdelsesintervallet.
Step 4: Facademaling
Nu er du så klar til at male murværket. Her er det vigtigt at finde en murmaling, der passer til dit projekt. Vi forhandler flere typer facademaling til forskellige typer facader. Desuden anbefaler vi altid at påføre 2 lag for det bedste, mest ensartede resultat, men især ved farveskifte eller ny mur er det nødvendigt.
Jotuns Drytech facademaling er lavet på silikone og membranteknologi, der giver dig flere fordele. Den giver en meget diffusionsåben og vandafvisende overflade, som modvirker afskalninger, og så bevarer den farven og glansen længe. Malingen er desuden tilsat mug- og skimmelhindrende midler, der forhindrer nedbrydning af behandlingen og sikrer murværket.
Jotun Mur Akryl er en silkemat, meget vejrbestandig murmaling, der er tilsat mug- og skimmelhindrende midler. Den har en meget god farve- og glansstabilitet, lang holdbarhed og så forebygger den overfladeskimmel. Malingen er yderst velegnet til sokkel, puds med et højt cementindhold, beton og eternit.
Jotun Mur Silikat Maling er baseret på lysægte pigmenter og fyldstoffer. Malingen anvendes på rå, mineralsk bund som nyt puds, sugende natursten m.m. Silikat maling går i kemisk forbindelse med underlaget, hvilket sikrer at den ikke skaller af. Du kan bruge Silikat både ude og inde hvor der ønskes en kalkmat overflade. Du skal altid grunde med Jotun Mur Silikatbinder inden påføring.
Step 5: Nemmere vedligehold
I andre nordiske lande er det normalt at vaske sit hus et par gange om året for på den måde at passe på facaden. Vask gerne både dit mur- og træværk med husvask. Det fjerner både skidt og algesporer, så det er lettere at male facade igen, men det udsætter også hvornår, du skal male igen.
Det er også vigtigt at huske, at intet malingssystem kan udbedre skader, der allerede er opstået, så derfor husk altid:
Hvor meget maling skal jeg bruge?
Som hovedregel rækker 1L. maling til 8-10m2 overflade i ét lag. Det betyder at emballagestørrelserne rækker således:
3/4L. = ca. 5-6m2
2,7L. = ca. 16-20m2
9L. = ca. 70m2
Husk at der er tale om m2 flade, som skal males og ikke grundareal. Det er derfor en god idé at skridte husets omkreds ud (i meter) og gange med højden (også i meter).
Husk kun at regne den ene gavl med, hvis du tager gavlens fulde højde og ganger med bredden.
Følg os, det betaler sig