Udnyt sensommerens vejr - udendørs maling til skarpe priser!
Du er her: HC Farver / Guides / Maling indenfor / Sådan maler du væg
Skal du i gang med maling af væg? Trænger dine vægge til at blive malet eller skal du male en anden farve? Her hjælper vi dig godt på vej med hvordan, du nemt får det bedste resultat, når du skal male væg, hvor meget maling, du skal bruge, hvor lang tid malingen skal tørre, hvor ofte du skal male og hvad, du skal være opmærksom på, hvis du skal pletmale.
Guiden her tager udgangspunkt i maling af væg, som er malet i forvejen, uanset om det er maling af en spartlet væg, en murstensvæg eller betonvæg, en vandskuret væg eller en væg med enten glasfilt, glas- eller miljøvæv.
Et godt forarbejde = et godt resultat. Rengøring før maling er vigtigt, for med en grundrens fjernes støv, snavs og fedtpletter nemt fra væggen, hvilket sikrer en bedre vedhæftning mellem lagene af maling. Det er vigtigt at fjerne sæberesterne, når du er færdig med rengøringen: sørg derfor for at vaske væggen igen med rigeligt rent vand. Husk at beskytte gulvet med afdækningsplast eller -filt.
Tip: Virker det uoverskueligt at vaske alle dine vægge ned med en klud? Du kan med fordel bruge en flad gulvmoppe til at vaske ned med. Så slipper du for at bruge en stige eller for at kravle rundt på gulvet.
Eventuelle sømhuller, skader og andre ujævnheder spartles med f.eks. Polyfilla.
Tip: Brug en forstøver til at fugte huller fra rawlplugs og afskalninger med vand INDEN du spartler. Det gør det nemmere for spartelmassen at ”få ved” væggen.
Når spartlen er gennemtør, skal du slibe det med sandpapir i P120 (husk slibeklods) for at det bliver jævnt med væggen igen. Husk også at fjerne slibestøvet bagefter.
Tip: Skal du spartle et hul fra en større rawlplugs, kan du med fordel have en fugtig svamp lige ved hånden. Skær spidsen af Polyfilla-tuben af, og stik den ind i hullet. Tryk forsigtigt på Polyfilla-tuben indtil hullet er fyldt med spartel. Slut af med at bruge den bløde side af svampen i cirkulære bevægelser udenom hullet. På den måde får du presset spartelmassen ind i hullet og fjerner samtidig overskydende spartelmasse fra væggen omkring hullet.
Har du lavet en større reparation med spartel, betaler det sig at grunde med forankringsgrunder/microdisperser, hvor du har spartlet og slebet. Det er med til at ”mætte” spartlen, så den ikke suger mere maling end resten af overfladen. En ens sugende bund giver nemlig det flotteste og mest ensartede resultat, når du er færdig med at male.
Tjek om dine fuger trænger til at blive udskiftet. Akrylfuge er en pyntefuge, som bruges til at lave pæne afslutninger mellem vægge (hjørner), mellem væg og fodliste og mellem væg og loft, og er med til at give et professionelt resultat. En akrylfuge er med til at give den sidste finish og får dit resultat til at se gennemført ud – og det kræver ingen arbejdstid, når du først er trukket i arbejdstøjet. Husk at fuge inden, du maler, da fugen skal males over.
Tip: Med dette fugeværktøj fra Sprehn kan du hurtigt fjerne gammel fuge og nemt udglatte den nye fuge efter, du har lagt den.
Nu er det tid til at male. Hvis du også skal have malet loftet, skal du male dette INDEN du maler væg/vægge for at undgå sprøjt og stænk fra loftmalingen på væggene.
Start med at male kanten af væggen hele vejen rundt (mod de andre vægge samt mod loft og gulv). Det er vigtigt kun at male én væg ad gangen, da overgangen mellem kanten og resten af væggen, bliver meget synlig hvis man ikke maler vådt-i-vådt.
Til beskæringen, altså når du skal male kanten mellem loft og væg, anbefaler vi en jumbopensel/vinkelpensel eller et lille rullesæt til væg. Har den lille rulle samme luv som den rulle, du skal bruge til resten af væggen, giver det en mere ensartet struktur, og det er nemmere at lave usynlig overgang fra kanten til væggen.
Tip: Sådan maler du væg med skarpe kanter! Skal du kun male én væg eller et felt på væggen, vil du gerne have en skarp, hvid kant. Når du har tapet området af, som skal males, kan du med fordel forsegle tapen med den hvide maling, du har i bunden (og på de andre vægge). Rul eller pensel et meget tyndt lag af den hvide farve på indersiden af tapen – og lad det tørre et par timer - så kommer der en helt skarp kant, når du fjerner tapen efter at have malet 2 lag med din valgte farve.
Når du skifter fra at male kant til væg, maler du i lodrette baner hen ad væggen. Ved den mest bruge maleteknik til væg maler du i læseretningen ved begge lag. Dyp mellem hver bane og lav et mellemrum på 10-20 cm. fra afslutningen af den tidligere bane, og fordel først malingen lodret og dernæst til siderne. Husk at overlappe en smule mellem hver bane – lidt lige som når man slår græs.
Når du har malet det sidste lag, skal du huske at fjerne tapen, mens malingen stadig er våd. Når malingen tørrer limer den tapen fast på væggen.
Sørg for at din malerrulle er mæt af maling. Dvs. at rullen har suget maling, så der ikke er en tør plet på rullen. Det opnår du nemmest ved at dyppe rullen i rullespanden, rulle malingen af igen og gentage dette indtil du kan se, at rullen er mæt (på denne vægrulle skal du f.eks. ikke kunne se den lysegrønne farve skinne igennem malingen). Det tager kun et par minutter og er et vigtigt step. Når malerrullen er mæt, er du nemlig helt sikker på, at en tør plet på rullen ikke kommer til at rulle malingen af og lave skjolder, mens du maler væggen.
Udover skjolder, vil vi gerne, at du ikke ender med en væg der er stribet af skiftevis for tykke og for tynde lag maling. Det undgår du nemt ved at huske to ting: 1. Mæt rullen og 2: Lad være med at få malingen til at strække eller ”tørrulle”. Du må gerne dobbeltdyppe :o)
Tip: Afslut hver bane ved at rulle hele banens længde i samme retning f.eks. fra loft mod gulv – så vender malerullens luv samme retning ved hver baneafslutning, hvilket er med til at give et mere ensartet resultat.
For at få en god dækkeevne og den bedste holdbarhed bør du altid give 2 lag maling. Ellers kan du nemt opleve at væggens farve changerer.
Som hovedregel rækker 1L. maling til 8-10m2 overflade i ét lag. Det betyder at emballagestørrelserne rækker således:
3/4L. = ca. 5-6m2
2,7L. = ca. 16-20m2
9L. = ca. 70m2
Husk at der er tale om m2 væg og ikke grundareal. Som huskeregel kan du gange et rums areal med 2,5 for at få en idé om hvor mange kvadratmeter væg, du skal male, men det er mere præcist at skridte rummets omkreds ud (i meter) og gange med loftshøjden (også i meter).
Hvis du f.eks. skal male én væg, der er 4m. bred, og du har 2,6m. til loftet, skal du male 10,4m2 væg 2 gange. Det passer med 2,7L. maling.
Hvert lag maling skal tørre i ca. 4 timer (afhængig af produktet) før, du kan male næste lag. Det står specifikt på spanden hvornår, malingen er berøringstør og hvornår, den er overmalbar. Det er vigtigt at overholde disse tider, da det nye lag maling ellers kan ødelægge det første lag. Når malingen er overmalbar, kan du også begynde at sætte dine møbler på plads, uden fare for at malingen smitter af på dem, men du skal vente nogle dage før, du hænger ting op på væggene, da malingen ellers kan ”lime” f.eks. billedrammer eller knagerækker fast.
Når du skal holde pause mellem lagene, er det vigtigt, at du husker at pakke pensel og rulle ind i plastpose, som du kan lukke til. Sørg for at have så lidt luft i posen som muligt, så pensel og rulle ikke tørrer. Så kan du nemlig bruge den samme rulle og pensel igen, selv med flere timers mellemrum. Bruger du en rullepand, som passer til malerrullen, anbefaler vi at du bruger spandeposer, så du kan lukke, mens du holder pause.
Nej – og ja. Som udgangspunkt kan du ikke pletmale – hvis du flytter rundt i et rum og laver en reparation på væggen og vil pletmale den, kan du tydeligt se at pletten er en anden farve end resten af væggen. Den bedste løsning er at pletmale og når det er overmalbar, give hele væggen et nyt lag maling. Når du maler fra hjørne til hjørne (altså en hel væg) vil en evt. farveforskel være mindre synlig og ligne at det er lysindfaldet, der spiller ind.
Hvis din væg er nymalet (indenfor 1 måned) kan du godt slippe afsted med at pletmale, hvis den har fået et mærke fra f.eks. håndværkere eller flyttemænd.
Som udgangspunkt kan du vente op til 10 år, før du maler vægge igen, men i nogle situationer, skal du være forberedt på at skulle male før, selvom du ikke skal male en anden farve. Har du brændeovn eller har du tit levende lys tændt, kan det nemlig sætte sig på væggen – og så bliver behandlingsintervallet altså kortere, så du skal male med færre års mellemrum for at beholde dine f.eks. hvide vægge. En anden årsag kan være, at du flytter rundt på din indretning. Enten fordi du skal reparere huller fra ting på væggene, eller fordi du kan se, farven er ”friskere” hvor, du har haft ting oppe at hænge.
Miljømærket væg og loftsmaling fra Jotun - kan tones i mange flotte lyse farver
Rigtig god vægmaling med en høj slidstyrke. Kan bruges i næsten alle rum i boligen.
SUVERÆN VÆGMALING i Glans 5 - Maksimal slidstyrke - Optager ikke farve - Nyt farvekort.
Populær strukturmaling til glatte overfalder - vandskruet look på gipsplader m.m
Miljøvenlig vægmaling - kan tones i alle smukke farver - vaskbar, minimale lugt, smukt slutresu...
Følg os, det betaler sig